افزایش مهارت خواندن در دانشآموزان
« مهارت در خواندن » يکی از اساسیترين و مهمترين نيازهای يادگيری دانشآموزان در دوران ابتدايی است. توانايی خواندن و درک مطلب و نتيجهگيری از متون درسی و غيردرسی ، دانشآموزان را با افکار و اطلاعات جديدی آشنا میسازد تا راه بهتر انديشيدن و بهتر زيستن را بياموزند. « خواندن درست » و يادگيري آن مستلزم تمرين و تسلط بر ريزمهارتهای خواندن است. تقویت مهارت خواندن در دانشآموزان سبب کنترل تنفّس ، تقویت حافظهی شنیداری ، تقویت حافظهی دیداری و درک بهتر مطلب میشود.
راهکارهای تقویت مهارت خواندن در دانشآموزان
- استفاده از کتابهای کمکآموزشی انتشارات سرمشق مانند: « من خواندن را دوست دارم » ، « ماجراهای خواندنی ».
- گوشدادن به کتاب خواندن کودک: زمانی که کودک در حال خواندن کتاب است، به او گوش دهید. اگر در خواندن متن با مشکل مواجه شد، از او بخواهید دوباره متن را بخواند. این کار باعث تقویت مهارت خواندن در کودک میشود. این روش همچنین علاقه کودک را به خواندن زیاد میکند. سعی کنید واژهها را با صدایی رسا و شمردهشمرده برای کودک بخوانید تا در ذهن او ثبت شود.
- خواندن کتاب برای کودک با صدایی بلند: کودکان به خواندن کتاب با صدای بلند علاقه دارند. بلندخوانی سبب افزایش اعتمادبهنفس در کودک میشود و انگیزه او را برای یادگیری بیشتر میکند. حتی اگر کودک قادر به خواندن باشد نیز گوشدادن به فردی که روان میخواند، برایش مفید است. خواندن با صدای بلند سبب درک بهتر مطالب کتاب میشود. زمانی که کودک شما چند مرتبه به کتابهای صوتی گوش دهد، علاوه بر تقویت مهارت خواندن ، حافظهی شنیداری او نیز تقویت میشود.
- بازی با کلمات برای تقویت مهارت خواندن در کودک: بازی با کلمات برای کودک، مثل بازی با اسباببازی است. این شیوه، سبب تقویت مهارت خواندن در کودک و آشنایی او با کلمات گوناگون میشود. در بازی با کلمات، به کودکتان بگویید که با حرفی که برایش مشخص میکنید کلماتی را بنویسد و وقتی این کار را انجام داد، به سراغ حرف دیگری بروید. مثلاً شما حرف «ب» را برایش مشخص میکنید و از او میخواهید هر کلمهای را که با این حرف شروع میشود، بنویسد و او نیز با کمکِ ذهنش کلماتی مثل: بلبل و بنّا و بوق را مینویسد. در روش دیگر، کلماتی را در متنی بنویسید و از او بخواهید آن کلمه را در متن پیدا کند. این کار سبب تقویت مهارت خواندن در کودک میشود.